Wij bezorgen vanaf €10,- per bestelling! Meer informatie

Buxuskoning zonder buxus?

In de provincie’s Gelderland ,Limburg ,Noord-Brabant,Utrecht en Zuid-Holland staan de afgelopen maanden steeds meer buxusplanten bruin en mistroostig bij.

Willy Janssen, alias De Buxuskoning uit Winssen krijgt vaak de vraag hoe dat komt. Willy: “De buxus rups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Het komt uitsluitend op de buxus voor en maakt in korte tijd complete buxushagen en -struiken kapot. Sinds 2012 rukken de rupsen vanuit Brabant op naar de rest van Nederland. Dit jaar zijn ze massaal in Beuningen aan de vraat geraakt. Gelukkig heb ik geen buxus meer op de kwekerij maar des te meer Ilex, de beste buxusvervanger.”

ILEXkoning heeft de ILEX top 10 klaar staan in een ILEX-showkas kom ze allemaal bekijken. ☕️☕️ Staat klaar.

 

“Er is vraag naar middelen om de mot en rups te bestrijden en daarom heb ik het ook maar het liefst verkoop ik het niet. Ik zou ook eerst proberen om de plant te redden maar dan door het helemaal kort te knippen. De buxusmot legt twee tot drie keer per jaar zo’n 150 -300 eitjes waar rupsen uit komen waardoor de kans groot is dat je met bestrijdingsmiddelen of op andere wijze verwijderen van de rupsen niet in één keer klaar bent. Je moet alert moet blijven en hopen dat het geen uitstel van executie is. Die rups is nu eenmaal hier, dat is niet alleen dit jaar maar ook in de toekomst. Er komen hier mensen die ook eerst willen proberen om te redden wat er te redden is en er zijn er bij die er geen stress van willen hebben en ervoor kiezen om de planten eruit te halen en ze te vervangen door bijvoorbeeld de Ilex. Een mooie plant die veel op de buxus lijkt maar waar de rupsen vanaf blijven. Ook de Ilex moet je, om het mooi te houden, twee tot drie keer per jaar snoeien. Door ze regelmatig te snoeien vertakken ze ook mooi.”

Door buxusrups aangevreten haag

Meer bedreigingen voor de buxus

“Naast de rups zijn ook schimmels dodelijk voor de buxus. In natte zomers vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Bij de geliefde buxus zijn er twee schimmels die zorgen voor bladval en taksterfte namelijk Volutella en Cylindrocladium. De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting. Niet dodelijk maar wel schadelijk is de buxus-topgalmijt. Deze zeer kleine insecten, zelfs 10 X vergroot nauwelijks zichtbaar, komen vrij veel voor op de Buxus. Ze zijn herkenbaar aan hun wormvormig lichaam en leven overwegend in de zieke plantknoppen, scheuten en botjes van de Buxus. De insecten veroorzaken gezwellen en verkleuringen waardoor de planten er vuil uitzien. De misvormde blaadjes hebben spichtige, uitgegroeide scheuten. De takken die aangetast zijn hebben een donker uitzicht. Dit alles heeft een zware groeiremming tot gevolg.”

“Deze drie bedreigingen van de Buxus is de reden dat de Buxuskoning zonder buxus is. De buxus is een mooie plant maar ik wil graag planten leveren waar men jarenlang plezier aan beleeft en zich geen zich zorgen moet maken hoe allerlei ziektes bestreden moeten worden. De Ilex is een mooi alternatief.”

Plantperiode

“Het is een groot misverstand dat men denkt dat je nu niet zou kunnen planten. Planten die je uit de grond steekt kan je inderdaad alleen in de maanden met een r zo vanaf september oktober tot april verplanten. In mei is het over. Een vaste plant kan je ook wel nu verplanten maar dan moet je het van boven gelijk snoeien. Als je ervoor kiest om de aangetaste buxus te vervangen, dan kan dat ook nu want alle planten die in een pot staan kun je het jaar rond planten behalve als er ijs in de grond zit. Je trekt de plant uit de pot en je beschadigt niets. Vermeng de grond voor de helft met turf zodat de grond goed los is en de plant makkelijk kan wortelen. Niet te hard aanduwen maar luchtig houden.”

De buxusrups

“De beste planten zijn die die gemakkelijk en goed vertakken. Dan krijg je een mooie dichte begroeiing. Op de website staan verschillende buxusvervangers die de rups van de buxusmot niet mot.”

Plaats een Reactie

Your email address will not be published.

*